Dagje stad

Goes

Via de Zandkreekdam en de Deltaweg komt men in het nabijgelegen Goes op Zuid-Beveland. Sinds de opening van de Westerscheldetunnel is het een drukbezochte stad, favoriet bij veel Belgische bezoekers. De naam van de stad verwijst naar de ganzen, die in het stadswapen voorkomen. U moet ook niet vreemd opkijken als het verkeer ineens stopt om een rijtje ganzen voorrang te verlenen bij het oversteken.
In het kader van het 600-jarig bestaan van de stad Goes is de Grote Markt opnieuw ingericht, maar gelukkig is het Oude Stadhuis als gezichtsbepalend gebouw onveranderd gebleven en wordt het nog regelmatig gebruikt voor trouwpartijen. Op de begane grond van het markante gebouw is een oude stadsherberg met een binnen terras gevestigd.

Het Historisch Museum De Bevelanden is een voormalig weeshuis en recentelijk compleet gerestaureerd en ingericht. Als u belangstelling heeft voor een stukje geschiedenis, dan is een bezoek zeker aan te bevelen. Bijzondere exposities zijn ‘Blinken en Verzinken’ over de historie van welvaart en verdronken dorpen. ‘Zeeuw meisje’ gaat over de ontwikkeling van streekdrachten en het gebruik hiervan in de reclame.
De tegenovergelegen monumentale Grote Kerk is op gezette tijden geopend voor bezoekers en daar kunt u zich verbazen over de grandeur van de bouwkunst uit vroeger tijden. In de Zeelandhallen is voor jong en oud altijd wat te beleven en als u aan uw handicap wilt werken, dan is dat mogelijk op de golfbaan ‘De Goese Golf’.

Middelburg

De hoofdstad van Zeeland is Middelburg en mag zeker niet op het bezoekprogramma ontbreken. De ruim 1000 jaar oude stad heeft een rijke geschiedenis en heeft met 1200 (!) monumenten mooie oude straatjes en sfeerrijke steegjes. Langs de oude grachten staan statige gebouwen en pakhuizen, die dateren uit de glorietijd van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).

Het centrum van Middelburg is in de 2e Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen en inundaties (opzettelijke overstromingen). Het mag een wonder heten dat alles weer in originele staat is teruggebracht en het indertijd zwaar beschadigde 15-eeuwse stadhuis is nu het pronkjuweel in de vijfde monumentstad van Nederland. En vergeet u vooral niet even naar binnen te gaan om de voorhal en de burgerzaal te bekijken.

Het stadhuis is een van de fraaiste voorbeelden van de Vlaamse laat-gotiek en een prachtig schaalmodel staat op Miniatuur Walcheren. Een groot aantal Zeeuwse dorpen is hier op schaal 1:20 nagebouwd en geeft zo een goed overzicht van Zeeland in het klein. Kinderen vermaken zich in een indoor speelkasteel, de sprookjestunnel, op een boemeltreintje en in een speeltuin met radiografisch bestuurbare bootjes.
Een ander hoogtepunt is het Abdijcomplex met de Lange Jan. De toren is ruim 90 meter hoog en na een beklimming van 207 treden heeft men een weergaloos uitzicht over Walcheren. Bij helder weer kunt u zelfs een deel van de omringende eilanden zien. De Markt is het hart van Middelburg en het knooppunt van verschillende winkelstraten. Regelmatig is hier wat te beleven zoals het jazzfestival, de blues route, de mosselfeesten en de folkloristische dagen.

Veere

Tegenover Kamperland ligt aan het Veerse Meer het mooie stadje Veere. Vanaf Noord-Beveland is het stadje bereikbaar met een pontje, waarbij men vlak langs het eiland de Haringvreter vaart. Veere was van de 14e tot de 16e eeuw zeer welvarend en kooplieden uit alle windstreken kwamen hier om handel te drijven. Vooral de Schotten hebben hier hun sporen nagelaten door het bouwen van grote woon- en pakhuizen aan de Kaai, waar wol en meekrap werden opgeslagen.

De Schotse huizen De Struys en Het Lammetje zijn bewaard gebleven en nu is er het Museum Schotse Huizen in gevestigd, waar het boeiende verhaal van de Schotse connectie wordt verteld. De kenmerkende Campveerse Toren staat bij de ingang van de haven op het Noorderhoofd. Oorspronkelijk was het onderdeel van de verdedigingswerken rond de stad en werd ook als vuurbaken voor de scheepvaart gebruikt. Vanaf de 16e eeuw werd het gebouw uitgebreid met een herberg en vanuit de twee grote en fraaie zalen heeft men nog steeds een mooi uitzicht op het Veerse Meer. Beroemde gasten hebben hier gelogeerd, zoals Willem van Oranje, die ter gelegenheid van zijn huwelijk met Charlotte de Bourbon de huwelijksmaaltijd in de toren liet serveren.

Zierikzee

De monumentenstad Zierikzee is een bezoek waard. Via de Zeelandbrug is het de eerste plaats op Schouwen-Duiveland, die men tegenkomt en uit de verte is de St. Lievens Monstertoren of in de volksmond Dikke toren goed zichtbaar. Het is het meest opvallende monument van Zierikzee, dat in de Gouden eeuw een van de rijkste steden van Nederland was. De toren moest de hoogste van het land worden, maar wegens geldgebrek is er maar een achtste deel tot stand gekomen. Het uitzicht vanaf de toren is adembenemend en men kan bij helder weer een flink stuk van Zeeland zien.

De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad, waar men talloze winkels, terrassen en restaurants vindt. Iedere donderdag is er markt op het Havenplein, dat samen met het Havenpark en de Oude Haven het centrum is van veel activiteiten. In juli en augustus vinden hier veel manifestaties plaats, waaronder de beroemde paardenmarkt.

De Nieuwe Haven, de toegangspoort tot de Oosterschelde wordt gebruikt voor de lokale visserij en hier is ook een jachthaven. Op de terrasjes aan de Nieuwe Haven is het goed toeven en heeft men een mooi uitzicht op een komen en gaan van schepen in alle soorten en maten. De rijke geschiedenis van het stadje kunt u gaan bekijken in verschillende musea, waaronder het Stadhuismuseum aan de Meelmarkt. Het monumentale gebouw was tot 1996 het stadhuis van de voormalige gemeente Zierikzee.