Kortgene

kortgene1

Stadswandeling door Kortgene

In het dorp is een wandelroute uitgezet, de stadswandeling. Waarom een stadswandeling door het dorp Kortgene? Kortgene had voorheen namelijk stadsrechten!

Tijdens deze wandeling door Kortgene kun je kennis maken met een heuse travaille, zien tot waar het water in 1953 (watersnoodramp) heeft gestaan, het verhaal van de klok van de kerktoren en tal van andere bijzondere plekjes. De stadswandeling is ca. 5km lang en is ook zeker een aanrader. De stadswandeling is verkrijgbaar op de receptie.

Molen de Korenbloem

Molen de Korenbloem

Aan het begin van Kortgene staat Molen de Korenbloem. In 2011 is de restauratie aan deze molen voltooid. Het is een pronkstuk voor het dorp Kortgene! Er wordt divers meel gemalen wat te koop is in het winkeltje. Tarwe-, rogge-, spelt- en pannenkoekenmeel, maar ook vele leuke creatieve, handgemaakte cadeau artikelen. De molen is te bezichtigen op zaterdag en als de molenaar aanwezig is, vertelt hij graag over de Korenbloem! 

geschiedenis kortgene

Geschiedenis

Het dorp Kortgene was in de middeleeuwen een stadje. Een paar flinke stormvloeden maakten daar in het begin van de 16e eeuw een eind aan en het oude “Cortgene” werd van de kaart geveegd. Interessant is ook de geschiedenis van de klok van Kortgene, de "Susanne". De klok schijnt in 1674 tijdens de oorlog met Frankrijk op bijzondere wijze van het eilandje Noirmoutier in de Vendee, naar Zeeland te zijn gebracht. In 1942 werd ze weggesleept door de bezetter, kwam op de bodem van het IJsselmeer terecht en is na de bevrijding weer opgehaald.

Kortgene heeft bijzondere (stads)rechten. Deze kwamen vooral tot uiting toen in de eerste jaren van de 19e eeuw een gemeentelijke herindeling voor de deur stond. Op basis van de stadsrechten werd dit voorkomen. In 1996 heeft Kortgene haar zelfstandigheid verloren en behoort nu tot de gemeente Noord-Beveland.

Bekend is het veer Kortgene-Wolphaartsdijk, dat tot 1 oktober 1960 de belangrijkste verbinding met het vaste land vormde. Het was toen het enige veer op Noord-Beveland dat geschikt was voor het overzetten van auto's.   Door de aanleg van de sluis in 1960 en de Veerse Gatdam in 1961 kwam Kortgene aan het Veerse Meer te liggen.

Nu vaart vanaf april t/m september een veerpontje fietsers en voetgangers naar de overkant. Op de receptie weten ze de vaartijden. Een leuke overzet wanneer u het rondje Veerse Meer gaat fietsen!